Beroepsaansprakelijkheids­verzekering verpleegkundige

Als zorgprofessional wil je zonder zorgen je vak uitoefenen. Ontdek waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) essentieel is en welke verzekeringen jou als zzp'er in de zorg helpen.

Verpleegkundige.png

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verstandige keuze voor iedereen die in de zorg werkt, zowel voor zelfstandigen (ZZP’ers) als voor professionals in loondienst. Een veilige en zekere werkomgeving is onmisbaar, zeker gezien de mogelijke financiële gevolgen van een ongelukkige beroepsfout. De verantwoordelijkheid voor het dragen van deze schade ligt bij de zorgprofessional zelf of diens werkgever. VEZA Verzekeringen licht toe wat een BAV, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en andere relevante verzekeringen voor jou in de zorg betekenen.


De dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) in de zorg

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) specifiek voor de zorg dekt de financiële schade door fouten die gemaakt worden tijdens de uitoefening van het beroep. Voorbeelden hiervan zijn medische handelingen waarbij verkeerde medicatie of een onjuiste dosering wordt toegediend, of situaties waarin een verkeerde diagnose of onjuist vastgelegde indicatiestelling leidt tot schade. De BAV helpt om de resulterende claims correct af te handelen en dekt de eventuele schadevergoeding. Dergelijke verzekeringen zijn beschikbaar en relevant voor diverse beroepsgroepen, waaronder verpleegkundigen, fysiotherapeuten en tandartsen.

Steeds meer zelfstandige zorgmedewerkers

Van 2017 tot 2024 is het aantal zelfstandige zorgmedewerkers bijna verdubbeld. Voor veel zorgprofessionals zijn meer vrijheid en meer inkomen de belangrijkste redenen. Wel komt er natuurlijk ook meer eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen voor zzp’ers.

De belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers in de zorg

Welke verzekeringen heb jij als zelfstandige verpleegkundige dan nodig? Dit zijn over het algemeen de vijf meest belangrijke verzekeringen voor zzp’ers in de zorg:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (zorg)
  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Inventarisverzekering

Hieronder volgt een nadere toelichting op deze verzekeringen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (zorg)

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als een AVB-verzekering, dekt schade aan anderen en andermans spullen. Stel dat jij bijvoorbeeld een vaas omstoot tijdens jouw werk in de thuiszorg, of dat iemand struikelt over jouw tas en z’n pols breekt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt die materiële en immateriële schade in de zorg. Misschien heb jij privé ook al een aansprakelijkheidsverzekering, maar die dekt geen schade die ontstaat tijdens jouw werk in de zorg. Om die schade qua bedrijfsaansprakelijkheid te dekken, heb jij dus echt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Rechtsbijstandsverzekering

Zelfstandige zorgverleners hebben te maken met verschillende instanties en cliënten. Het is mogelijk dat er vroeg of laat een geschil ontstaat. Bijvoorbeeld als een cliënt jou aansprakelijk stelt of als een zorginstelling bepaalde facturen niet wil betalen. In die gevallen komt een rechtsbijstandsverzekering goed van pas. Onderdeel van deze verzekering is juridische hulp. Een deskundige op juridisch vlak staat jou bij en de kosten van deze hulp zijn gedekt. Dat is ook het geval als het tot een proces of een rechtszaak komt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als jij in de zorg werkt, heb jij vast al eens gemerkt dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Als jij zelf ziek wordt of bijvoorbeeld op wintersport jouw been breekt, moet jij als zelfstandig ondernemer zelf de gemiste inkomsten opvangen. Dankzij een verzekering voor arbeidsongeschiktheid ontvang jij een uitkering in de periode dat jij niet of minder kunt werken. Uit de statistieken blijkt dat het ziekteverzuim in de zorg vrij hoog is. Het kan dus verstandig zijn om je hiervoor te verzekeren.

Inventarisverzekering

Een inventarisverzekering is niet nodig voor de meeste zzp’ers in de zorg, maar toch staat deze verzekering op deze lijst. Voor zelfstandige ondernemers met een eigen praktijk of die werken vanuit huis, is deze verzekering namelijk wel relevant. Jouw inventaris bestaat bijvoorbeeld uit jouw medische apparatuur, jouw laptop en de meubels in jouw praktijk. Hier kan ook schade aan ontstaan, bijvoorbeeld door een inbraak of een brand. Misschien heb jij privé ook al een inboedelverzekering, maar die dekt geen schade aan spullen die jij voor werkzaamheden gebruikt.

Wat onze klanten zeggen

"VEZA heeft me fantastisch geholpen bij het vinden van de juiste verzekering. Het team was professioneel en nam echt de tijd om mijn wensen te begrijpen."
VEZA-klant

Waarom kiezen voor VEZA?

Bij VEZA streven we ernaar u hoogwaardige verzekeringsoplossingen te bieden, volledig afgestemd op uw persoonlijke en zakelijke behoeften.

Over ons
Persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen de tijd om uw wensen en risico’s te begrijpen, zodat u altijd de juiste dekking krijgt.

Snelle schadeafhandeling

Bij schade kunt u rekenen op een vlotte en transparante afwikkeling. Wij zorgen voor duidelijkheid en nemen u het werk uit handen.

Uitgebreid verzekeringsaanbod

Van particulieren tot ondernemers: wij bieden een brede selectie verzekeringsproducten, volledig afgestemd op uw behoeften.

Meld uw schade snel en eenvoudig

Heb je schade en wil je een claim indienen? Wij staan klaar om je te helpen. Klik op de knop hieronder om het proces te
starten, zodat jouw claim snel en soepel wordt afgehandeld.

Vind snel het antwoord op je vraag

We hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld, zodat je direct de juiste informatie vindt. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Hoe zorgen onze verzekeringsoplossingen voor bescherming in de zorgsector?

Onze verzekeringspakketten zijn speciaal ontworpen voor professionals in de zorg. Ze bieden moderne, transparante en persoonlijke dekkingen, zodat u met minimale zorgen en maximale focus kunt werken in elke zorgomgeving, of u nu zelfstandige zorgverlener, expat in de gezondheidszorg of werkzaam op internationale locaties bent.

Bieden onze verzekeringen ook dekking voor zorgprofessionals die internationaal werken?

Ja, onze verzekeringsoplossingen zijn flexibel en ontworpen met het oog op zorgprofessionals in diverse werkomgevingen, zowel in Nederland als internationaal. Hierdoor kunt u altijd rekenen op de juiste ondersteuning, waar u ook werkzaam bent.

Welke aanvullende dekkingen kunnen aan de basispolissen worden toegevoegd?

Naast de uitgebreide basisdekking voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid, bieden wij ook optionele add-ons aan, zoals inventaris- en rechtsbijstandverzekeringen. Deze uitbreidingen verzekeren u van een optimale bescherming tegen diverse risico’s.

Hoe kunnen verpleegkundigen inzicht krijgen in hun sterke kanten en capaciteiten?

Onderzoekers, zoals die van het UMC Utrecht, werken aan methoden om verpleegkundigen inzicht te geven in hun sterke kanten en capaciteiten. Dit resultaat kan bijdragen aan een betere zorgkwaliteit voor patiënten én een hogere werktevredenheid onder verpleegkundigen.

Welke scholingseisen en opleidingsmogelijkheden gelden voor verpleegkundigen?

Voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen geldt doorgaans geen extra scholingseis, tenzij de werkervaringseis niet kan worden behaald. Daarnaast zijn er gespecialiseerde opleidingen nodig voor specifieke taken, bijvoorbeeld op een recovery afdeling. Naast de reguliere HBO-opleiding zijn er ook deeltijd- en duale opleidingsmogelijkheden beschikbaar.

Hoe kan ik een persoonlijk overzicht maken van de benodigde zorg?

U kunt een persoonlijk overzicht maken door een vragenlijst in te vullen die u inzicht geeft in wat u moet regelen en waar u recht op heeft. Dit helpt u stap voor stap de zorg rondom uw situatie te organiseren.

Hoe wordt de zorg bij wijkverpleging geregeld?

De wijkverpleegkundige helpt bij het organiseren van uw zorg door samen te werken met uw familie, vrienden en andere zorgverleners zoals de huisarts of medisch specialist. Daarnaast wordt de zorg vergoed via uw zorgverzekeraar en geldt er geen eigen risico voor verpleging en verzorging thuis. Voor meer uitleg en persoonlijk advies, neem contact op met een Veza verzekeringsadviseur.

Wat valt er onder wijkverpleging?

Onder wijkverpleging valt de verpleging en verzorging die u bij u thuis ontvangt, zoals hulp bij persoonlijke verzorging en medische zorg. Een wijkverpleegkundige verleent onder andere ondersteuning bij het klaarzetten en toedienen van medicijnen.

Hoe is de opleiding tot verpleegkundige opgebouwd in Nederland?

De opleiding tot verpleegkundige in Nederland duurt vier jaar. Deze periode is onderverdeeld in een propedeusejaar waarin u basiskennis opdoet op het gebied van psychologie, geneeskunde en verpleging, gevolgd door een hoofdfase van drie jaar waarin u deze kennis toepast in vaardigheidslessen en stages.

Wat is wijkverpleging en hoe kan ik deze aanvragen?

Wijkverpleging is verpleging en verzorging die thuis wordt aangeboden, zoals hulp bij aankleden, douchen, of wondverzorging. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig en kunt zelf contact opnemen met een zorgaanbieder om met verpleegkundigen of verzorgenden de zorg te ontvangen.