Verzekering verpleegkundige

Verpleegkundige verzekering voor zzp’ers in de zorg

Als zelfstandig verpleegkundige is het verstandig om je goed te verzekeren. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat een ongelukkige beroepsfout leidt tot financiële schade. In dit artikel behandelen we de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers in de zorg.

Steeds meer zelfstandige zorgmedewerkers

Van 2017 tot 2022 is het aantal zelfstandige zorgmedewerkers gestegen met 50 procent. Voor veel zorgprofessionals zijn meer vrijheid en meer inkomen de belangrijkste redenen. Wel komt er natuurlijk ook meer eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen.

De belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers in de zorg

Welke verzekeringen hebben zelfstandige verpleegkundigen dan nodig? Dit zijn over het algemeen de vijf meest belangrijke verzekeringen voor zzp’ers in de zorg:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (zorg)

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zorg)

  • Rechtsbijstandsverzekering

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

  • Inventarisverzekering

Misschien heb je via Google al eens gezocht op iets als ‘aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg’. Zoals je kunt zien, zijn er dus twee verzekeringen die te maken hebben met aansprakelijkheid. Hieronder bespreken we de vijf meest belangrijke verzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheids verzekering (zorg)

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan anderen en andermans spullen. Stel dat je bijvoorbeeld een vaas omstoot tijdens je werk in de thuiszorg, of dat iemand struikelt over jouw tas en z’n pols breekt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt die materiële en immateriële schade.

Misschien heb je privé ook al een aansprakelijkheidsverzekering, maar die dekt geen schade die ontstaat tijdens je werk. Om die schade qua bedrijfsaansprakelijkheid te dekken, heb je dus echt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zorg)

Minstens zo belangrijk is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zorg). Stel dat je een fout maakt tijdens medische handelingen, zoals het toedienen van het verkeerde medicijn of een onjuiste dosering. Of als blijkt dat je een verkeerde of onjuist vastgelegde indicatiestelling hebt gedaan.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zorg) dekt de schade van mogelijke fouten die je maakt tijdens de uitoefening van je beroep. Er zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen en meer beroepsgroepen in de zorg.

Rechtsbijstandsverzekering

Zelfstandige zorgverleners hebben te maken met verschillende instanties en cliënten. Het is mogelijk dat er vroeg of laat een geschil ontstaat. Bijvoorbeeld als een cliënt je aansprakelijk stelt of als een zorginstelling bepaalde facturen niet wil betalen.

In die gevallen komt een rechtsbijstandsverzekering goed van pas. Onderdeel van deze verzekering is juridische hulp. Een deskundige op juridisch vlak staat je bij en de kosten van deze hulp zijn gedekt. Dat is ook het geval als het tot een proces of een rechtszaak komt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je in de zorg werkt, heb je vast al eens gemerkt dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Als je zelf ziek wordt of bijvoorbeeld op wintersport je been breekt, moet je als zelfstandig ondernemer zelf de gemiste inkomsten opvangen.

Dankzij een verzekering voor arbeidsongeschiktheid ontvang je een uitkering in de periode dat je niet of minder kunt werken. Uit de statistieken blijkt dat het ziekteverzuim in de zorg vrij hoog is. Het kan dus verstandig zijn om je hiervoor te verzekeren.

Inventarisverzekering

Een inventarisverzekering is niet nodig voor de meeste zzp’ers in de zorg, maar toch staat deze verzekering op deze lijst. Voor zelfstandige ondernemers met een eigen praktijk of die werken vanuit huis, is deze verzekering namelijk wel relevant.

Je inventaris bestaat bijvoorbeeld uit je medische apparatuur, je laptop en de meubels in je praktijk. Hier kan ook schade aan ontstaan, bijvoorbeeld door een inbraak of een brand. Misschien heb je privé ook al een inboedelverzekering, maar die dekt geen schade aan spullen die je voor werkzaamheden gebruikt.

Is een verzekering voor een verpleegkundige wettelijk verplicht?

Er zijn maar weinig verzekeringen verplicht volgens de wet. Dit zijn je eigen zorgverzekering en een verzekering voor een voertuig, als je die hebt natuurlijk. Daarnaast is de politiek bezig met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, Waarschijnlijk gaat die gelden van 2027. Maar hoe jonger je instapt, hoe aantrekkelijker de premie. Dus twijfel je nog over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan is nu wellicht het juiste moment.

Soms kan een verzekering vanuit opdrachtgevers verplicht zijn. Zo stellen bijvoorbeeld gemeentes en bemiddelaars een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering in veel gevallen verplicht. Het is verstandig om hier altijd rekening mee te houden.

Zorgeloos hulp verlenen met een goede verzekering

Wil je zorgeloos ondernemen in de zorg? Neem gerust contact met ons op. Wij zorgen voor de juiste dekking tegenover een gunstige premie en dat voor iedere zzp’er in de zorg.

Ook met vragen over specifieke dekkingen en het verzekerd bedrag per voorval ben je welkom bij ons. Samen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart kunt ondernemen in de zorg.

Vraag een vrijblijvend offerte aan